Sociale woningbouw in hout

BIM & Proces

Geleverde diensten:

Opzetten Revit template HAHA, modeleren DO-model, bijdragen input voor renders

Software die tijdens het proces is ingezet:

BIM/modeleer: Revit 2023, Twinmotion

Voor dit project maakte Node Design op basis van het voorlopig ontwerp een model voor het definitief ontwerp. Het vertaalde hiermee een set 2D tekeningen naar een 3D model waarmee de bouwaanvraag wordt ingediend. In de model is het constructiemodel direct gelinkt, waardoor afstemming tussen constructie, architectuur en technische uitwerking direct met elkaar in het model inzichtelijk is.

Gedurende de (model) uitwerking werden nieuwe inzichten verkregen over gevelcompositie, ontsluiting, beplanting, aansluiting op straatniveau en bouwmethodiek. Door het fijnmazig uitgewerkte model kon direct inzicht worden verkregen en een ontwerpvoorstel worden gemaakt. Node Design ondersteunde hier door op basis van de ontwerpuitgangspunten zelf ontwerpvoorstellen te maken en deze in het project te implementeren. Ook kon belangrijke informatie, zoals bijvoorbeeld de afmetingen van de kozijnen en de ruimteoppervlakken in appartementen direct worden uitgelezen en bijgehouden in het proces.

Daarbij kon het BIM-model direct worden gebruikt om afbeeldingen voor extern gebruik te geneneren. De afbeeldingen die hieronder staan zijn tot stand gekomen op basis van het bouwkundig model. Zo ontstaan beelden op basis van de meest up-to-date informatie en hoeft niet een apart “ontwerpmodel” worden bijgehouden om beelden te verkregen – een gegeven dat op dit moment (nog) vaak voor komt in het ontwerpproces. Op deze wijze kwamen ontwerp, technische uitwerking en data samen in één bouwkundig model om nagenoeg alle (bouwkundige) informatie voor de bouwvergunning te produceren.  

Sociale woningbouw in
hout – Ridderkerk

Oppervlak: ca. 10.000m2

Functie: herontwikkeling van vier bestaande woningbouwblokken in houtbouw

Opdrachtgever: HA-HA Design & Development

Project status: planvorming

Locatie: Ridderkerk

In Ridderkerk worden aan de Rembrandtweg 102 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd. Zij vervangen een na-oorlogse serie appertementengebouwen en leveren ruimere, meer eigentijdse woningen terug. De woonkamers van de appartementen orienteren zich naar de straatzijde, en op de begane grond hebben ze allen een loggia met trap die direct aansluit op de straat. Ook krijgt ieder appartement een eigen buitenruimte met plantenbakken aan de gallerijzijde. Rondom en tussen de gebouwen wordt veel groen en ruimte voor voetgangers toegevoegd, één straat tussen de gebouwen wordt opgeheven en vervangen door een park. Zo krijgen niet alleen de appartementen een invulling die bestendig is voor de toekomst, maar krijgt ook de gehele buitenruimte en omgeving om de gebouwen een flinke impuls.

 

Uniek aan het project is dat de gehele constructie zal worden uitgevoerd in cross laminated timber (CLT), een soort grote geprefabriceerde houten bouwelementen. Doordat dit een relatief lichte bouwmethode is kan de bestaande fundering en kelderbak worden hergebruikt. De nieuwbouw in hout komt hier dus bovenop te staan. Ook de gevelbekleding en plantenbakken worden uitgevoerd in verduurzaamd hout, waardoor het project als geheel flink minder CO2 uitstoot dan conventionele bouw.

Vorige
Vorige

Villa CD

Volgende
Volgende

Digitale modeleer omgeving timmerfabriek